
Hjernetræning har givet Anne nyt mod på livet
Efter stress og mere end 3 år som sygemeldt er 35-årige Anne tilbage på en arbejdsplads
Artikel af Christian Bove
35-årige Anne var sygemeldt med stress og oplevede sin situationen som ret uoverskuelig, da hun i foråret 2020 faldt over Mind Social og meldte sig til et genoptræningsforløb.
I dag er Anne er tilbage på arbejdsmarkedet i en praktik plads, som hun selv har søgt og fået. Hun fortæller, at hun pt. arbejder 9 timer om ugen og oplever progression i både tid og arbejdsopgaver. Det er da også en meget glad Anne, jeg møder til en fortælling om sit forløb med Funktionel Hjernetræning.
”Jeg var sygemeldt med stress, men det var svært at finde ud af, hvad der var op og ned, for jeg havde også mange af de symptomer, der mindede om hjernerystelse,” siger Anne, der havde svært ved selv at knække koden.
“Mit hoved ville ikke som jeg ville. Det var meget frustrerende, så det var en lettelse, da jeg hørte om Mind Social og genoptræningsforløbet, der beskrev præcis de kognitive udfordringer, jeg oplevede,” fortæller Anne.
Starten var hård og overvældende
Ved opstart af forløbet mødte Anne de andre deltagere og fandt hurtigt ud af, at de var i samme situation som hende. Det faktum gjorde det nemmere at prøve kræfter med træningen og slappe af, selvom der var nye ansigter og en masse usikkerhed.
”Starten var overvældende. Bare at abstrahere fra de andre, når vi skulle lave øvelserne, var svært,” siger Anne, der samtidig satte pris på at komme ud i verden igen.
Hjernen kræver en aktiv genoptræning
”Genoptræning af de kognitive funktioner kræver, at du igen udfordrer hjernen ved stille og roligt at bruge dens muskler” fortæller Ditte Andersen fra Mind Social og fortsætter “Ligesom du bliver træt i kroppen og øm i musklerne efter en god fysisk træning, så bliver du træt i hjernen efter en god FuHT træning”.
Selvom det hedder Funktionel Hjernetræning så handler et forløb ved Mind Social ikke kun om de kognitive funktioner. Et træningsforløb handler ligeså meget om at udfordre nogle mentale strategier og styrke de mentale vaner. Ifølge Ditte Andersen sker det ofte, at vi gennem en længere sygdomsperiode får nogle ”usunde” mentale vaner, hvor vi ubevidst fokuserer på de ting, som vi ikke kan og på belastninger vi frygter. Det fokus og uhensigtsmæssige vaner overtager hverdagen. Den slags udfordringer arbejdes der med i det 12-ugers FuHT genoptræningsforløb.
At de belastninger vi frygter overtager hverdagen hænger blandt andet sammen med vores indre alarmberedskab forklarer Ditte Andersen. “En langvarig belastning som stress betyder, at kroppen er i konstant alarmberedskab, vi trækker vejret hurtigt og har svært ved at finde ro” I følge Ditte ved deltagerne godt, at deres alarmberedskab er på overarbejde og at de konstant er “på vagt”. De ved også godt, at de skal slappe af, trække vejret ned i maven osv., men det kan være ret svært at genetablere en sund balance mellem hjernen og kroppen.
Positive spiraler og tilbage på arbejdsmarkedet
Ud over de kognitive udfordringer og fysiske udfordringer som hovedpine og træthed, har mange af holddeltagerne mistet selvtilliden og troen på fremtiden, men med en masse små skridt, sørger Ditte Andersen og de øvrige trænere for at løfte deltagerne.
”De kommer fra en situation, hvor der er en masse ting, som de ikke kan. Og det er præcis udfordringen. Mange af dem er meget bevidste om deres begrænsninger, hvorimod de slet ikke kan huske de ting, som de er gode til og som giver dem energi. I vores forløb hjælper vi dem med at vende den negative spiral. I takt med, at vi hele tiden skubber til grænserne oplever vores deltagere, at de kan flytte sig selv” siger Ditte Andersen, og netop den oplevelse står lysende klart for Anne.
”Før kurset havde jeg det sådan, at hvis jeg overhovedet skulle have planer, skulle det være om formiddagen, da jeg i løbet af eftermiddagen blev for træt. Men en dag undervejs i genoptræningsforløbet var jeg i Amager Strandpark med min veninde, og jeg kunne stadig overskue at lave aftensmad, da jeg kom hjem. Det kunne jeg ikke før,” konstaterer Anne.
De små sejre gav efterhånden Anne nyt mod og hun tog selv initiativ til at søge sin nuværende praktikplads.
Anne har ikke helt sluppet Funktionel Hjernetræning. Hun fortsatte på et grundtræningsforløb, hvor intensitet bliver skruet op og der i endnu større grad arbejdes med de mentale strategier. Anne fortæller at begge forløb har været hårde men på hver sin måde. “Mit genvundne overskud betød, at nogle gamle mønstre dukkede op. Det var hårdt at erfare, men jeg har fået nogle brugbare værkstøjer. Jeg har lært hvor skoen trykker og hvor jeg specifikt skal sætte ind fremover. Det har været en virkelig vigtig læring for mig”.
<h3>Artikel</h3>
Medarbejderne ved Ørsted har mulighed for at deltage på et genoptrænigsforløb eller et performance forløb. Her fortæller Risk analyst Ida Mortensen og Health Manager Regitze Siggaard og tilbudet




